Predstavuje sa vám šport, ktorý je momentálne zaradený medzi novodobé adrenalínové aktivity. Využíva silu prírodných živlov, ale i zručnosť človeka, ktorý sa ho rozhodol praktizovať. Najpodstatnejšou časťou je kite (šarkan, drak, z ang.). V našich končinách sa udomácnilo i pomenovanie padák (pre tvar pripomínajúci paraglidingový padák), ktorý je buď čiastočne nafukovací (využíva sa najmä pri vodnom „kitovaní“) alebo komorový – tento je tvarovo skoro totožný s paraglidingovým padákom (využíva sa pri kitovaní na snehu a na zemi, niekedy na vode.

Kite je ovládateľný prostredníctvom asi 30 m dlhých šnúr – nafukovací kite má 4 hlavné šnúry a komorový kite spleť viacerých šnúr, ktoré ústia do 4 hlavných šnúr. Dĺžka šnúr podmieňuje výkonnosť – čím sú šnúry dlhšie, tým je kite výkonnejší. Bežne sa používajú šnúry s dĺžkou do 30 m, profesionálni športovci však môžu lietať i s 50 m dlhými šnúrami.
Hlavné šnúry nafukovacieho kitu sa upínajú na tzv. bar (tyč, lišta, z ang.), ktorý musí mať človek pri kitovaní pevne uchopený. Bar slúži na ovládanie padáka. Bar je bezpečnostne upevnený na tzv. trapéz (trapéz pripomína sedačku, ktorú využívajú i paraglajdisti). Keď nečakaný poryv vetra vytrhne človeku bar z rúk, kite sa stane neovládateľný. Aby sa predišlo nekontrolovateľnému vzlietnutiu do povetria, ktoré je veľmi nebezpečné, bar sa v takomto prípade automaticky oddelí od trapézu, človek ho pustí (kite je po oddelení baru od trapézu neovládaný, takže spľasne a padne na zem), čím nevznikne riziko stúpania po vetre.

Komorový kite využíva na riadenie menej zložitý systém bez baru.

Oba typy kitov „štartujú“ zo zeme podobným spôsobom – vtedy je dôležité, aby rýchlosť vetra dosahovala určité minimum. Ak má vietor slabšiu intenzitu, používajú sa kity s väčšou plochou a naopak, keď intenzita vetra dosahuje veľké hodnoty, postačia i kity s menšou plochou.

Všeobecne majú nafukovacie kity vždy väčšiu plochu ako kity komorové – pre nadšencov kitingu je bežné, že majú v dôsledku premenlivých poveternostných podmienok minimálne dve veľkosti kitov.

U začiatočníkov je nevyhnutné, aby v prvotnej fáze zvládli ovládanie padáka bez toho, aby sa sústredili na skoordinovanie pohybu na snowboarde, lyžiach, surfe alebo landboarde. Ovládanie padáka vo vode bez použitia surfu sa nazýva bodydragging – vhodný pre začiatočníkov na spoznávanie možností kitu, slúži na učenie ovládania. Človek sa nechá vetrom voľne unášať, pričom je vo vode ponorený do výšky pŕs. Powerkiting je zase tréning na suchu – začiatočník si v tomto prípade nepripína landboard alebo snowboard a lyže, ale sa snaží nacvičovať s nepripútanými nohami.

Ten, kto sa rozhodol, že sa začne venovať tomuto športu, by mal vedieť základy meteorológie a takisto by mal sledovať predpovede poveternostnej situácie. Spomínaný šport si najmä v začiatkoch vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti – môže nás odradiť viacero faktorov: nepriaznivosť poveternostných podmienok (nízka intenzita vetra), zamotávanie šnúr, problematickosť skoordinovania pohybu pri riadení kitu s riadením snowboardu, lyží, surfu alebo landboardu.

Takisto je potrebné nájsť si dostatok času na trénovanie, ale i vhodné miesto na vykonávanie tohto športu. Nevyhnutnosťou sú i finančné prostriedky, nakoľko kitovanie nie je najmä v našich končinách lacná záležitosť (pomerne málo distribútorov a takisto málo informácií o tomto športe). A k týmto všetkým už spomenutým negatívam sa samozrejme priraďujú i bolestivé pády, ktorých je v začiatkoch neúrekom.

Práve preto sa stáva, že tí, ktorí sa rozhodli pre tento šport len preto, aby boli „in“ a nemajú k nemu hlbší vzťah, veľmi rýchlo prídu na to, že viditeľné úspechy dosiahnu len ťažkou drinou a úmorným cvičením.
A tak si kitovanie zachováva nezameniteľné čaro práve svojou neprístupnosťou pre „obyčajných ľudí“.
Tí, čo bývajú blízko veľkej vodnej plochy, môžu využívať práve jej prítomnosť. V tomto prípade hovoríme o kitesurfingu (tiež kiteboarding), ktorý čiastočne pripomína klasický windsurfing. Doska má menšiu dĺžku, pri porovnávaní s klasickou surfovou doskou je ovládateľnejšia a pohyblivejšia – jej menšia hmotnosť a veľkosť umožňuje väčšiu variabilnosť – skúsení športovci častokrát predvádzajú pestrú škálu skokov, otočiek a zaujímavých kuriozít. Kitesurfing je vodný šport, ktorý môžeme vykonávať na mori alebo na iných stojatých vodných plochách. Ako pri klasickom surfovaní a windsurfovaní, aj pri kitesurfingu je človek odetý do neoprenu, ktorý ho chráni pred zimou, ale i pred bolestivým stretom s vodnou plochou pri pádoch v rýchlosti.

Na Slovensku poznáme zatiaľ málo prebádaných vodných plôch – patrí medzi ne vodné dielo Kráľová, ale i vodné plochy na Dunaji – Hamuliakovo. Pre ľudí z južného Slovenska je však najvhodnejšie zájsť si do Rakúska na Neusiedler See. Táto vodná plocha je najvhodnejšia a to najmä pre začiatočníkov – voda v celom jazere nepresahuje hĺbku 2 m, čo je praktické pri štartovaní z vody.

Pri landkitingu sa na presúvanie používa doska pripomínajúca klasický skateboard s menšími úpravami a doplnkami – podľa používania v teréne ju nazývame landboard alebo mountainboard.
Doska je vybavená nafukovacími kolieskami s väčším priemerom, je odpružená a nohy sa na ňu pripútavajú prostredníctvom špeciálneho systému so suchými zipsmi (regulácia tesnosti pripevnenia), do ktorého sa športovec „obuje“, ale v prípade ťažkostí sa môže z neho kedykoľvek „vyzuť“ a vyskočiť. Tento „pozemný boarding“ si nevyžaduje špeciálnejšie povrchy, i keď sa predpokladá, že by nemali byť príliš členité. Najideálnejším povrchom je rovná trávnatá plocha, napr. letisková dráha a pod. Začiatočníci, ale i odvážnejší športovci svoju akrobaciu predvádzajú s chráničmi na končatinách a hlave.

Snowkiting je vlastne zmesou predošlých kombinácií. Namiesto surfu alebo landboardovej dosky sa využívajú lyže alebo snowboard. Cvičiť sa dá i na rovine, ale najlepší pôžitok zažijete vtedy, keď sa rozhodnete vyskúšať jazdu v horách.

Aj keď je kiteboarding na Slovensku pomerne neznámy šport, tí, ktorí by sa mu chceli venovať, môžu nájsť mnohé informácie na slovenských i českých internetových stránkach venujúcich sa tomuto športu. Najmä začiatočníci môžu využiť viaceré diskusné fóra, prostredníctvom ktorých získajú postrehy od profesionálov, ale i od ostatných milovníkov tohto naozaj adrenalínového športu.